Защо България и Сопот

453194353_640

България е в умерения климатичен пояс с разнообразен терен –  високи планински вериги, равнини и хълмисти райони. Разнообразието на терена и климатичните особености ни дават възможност да летим в различни условия. Най-подходящия период за летене е от март до октомври, като най-подходящи за динамично летене и XC полети са периодите от април до началото на май и от юни до края на септември. Втората половина на май до началото на юни се характеризира с висока влажност, нестабилност в атмосферата и възможности за гръмотевични бури и преразвитие, като този период е подходящ за летене, но не и за дълги XC прелети. Страната е покрита с пътища и инфраструктура, което улеснява вашето прибиране. Докато летите ще се насладите на гледката – величествени планини и цветни долини. Българският народ е гостоприемен, местната храна е много вкусна, минералние извори са в изобилие в района, а местното вино е наситено с аромат. Комбинация от всичко това, може да допринесе за незабравимата Ви летателна ваканция с нас.

Долоната на розите  – тук, както и в съседната долина на Тракийските цале има хиляди хектари от маслодайната роза “Damascena”.  България е традиционен производител на най-висококачественото розово масло в света. Това чудотворно съдържание е по-скъпо от златото и е съставна част на много известни парфюми. Всяка година в началото на юни се провежда традиционния “Фестивал на розата” в Казанлък, Сопот и Карлово. На него може да участвате в процеса на бране на розите, както и в процеса на розовата дестилация. Може да се насладите и да отдъхнете в курортите с минерална вода в Розовата долина – Баня, Хисар и Павел Баня – минерална вода, топли минерални извори, минерални басейни и плажове, минерални и кални бани. Походите в Централен Балкан са незабравими. Там ще се насладите на спиращи дъха гледки, може да пренощувате в някоя от многобройните хижи и да съберете горски плодове и билки според сезона.


sopotСопот е най-добрата дестинация за парапланеризъм в България. 13-тата Световна купа по парапланеризъм се проведе в града през 2013. Градът е разположен в подножието на южните слънчеви склонове на Стара планина. Най-високият връх Ботев /2373м/ е близо до района на старта, откъдето излитаме. Планинската верига е ориентирана посока изток – запад с дължина над 300 км. Оттук може да имате дълги XC прелети по планиската верига и билото на Балката или да прелетите към Средна гора на юг. Лифтът ще ви отведе точно до старта, откъдето може да излетите. Условията са сравнително силни за XC полети и динамично летене от началото на март до края на септември. Май е по-влажен месец с преобладаващо преразвитие и гръмотевични бури. Март може да е много подходящ за динамично летене. Октомври понякога ни изненадва приятно с така нареченото циганско лято, хараактерно с красивите цветове на планината и широки и спокойни термики.